Lo govèrn de Macron manten la reforma de las pensions malgrat las protèstas


Lo govèrn de Emmanuel Macron se fa pas enrè e, malgrat aver lo país revoltat, a presentat aquel divendres lo projècte de lei de la polemica reforma de pensions al conselh de ministres. Malgrat las multiplas protèstas e las jornadas de cauma generala qu'an paralisat França pendent l’darrièra mes, l’executiva francés tira pel drech amb una reforma que la majoritat de ciutadans occitans e de detlo'estat francés desiran pas.

E mentre l’executiva avança, las manifestacions contunhan. Centenats de milièrs de personas an tornat sortir dins las carrièras aquel divendres en una nòva jornada de protèstas en contra de la polemica reforma. E cèrts grops de vaguistes an aumentat las siás accions. Aquela setmana, per exemple, an provocat un nòu talh d’electricitat qu'a afectat de municipalitats situadas al sud de París, coma Rungis –ont i a lo mercat majorista de produchs frescs mai important del país– e Orly, ont i a un dels aeropòrts de la capitala francesa.

Se plan lo talh afectèt pas l’aeropòrt, lo tren que connècta París amb las desparièras terminala d’Orly quitèt de foncionar pendent unas oras. dins los darrièrs jorns, qualques grops d'activistas an dintrat tanben a la sedença del sindicat moderat CFDT per protestar en contra de la siá posicion. Aquel sindicat, qu'a denonciat las accions, es en favor d'un aspècte de la reforma, çò que preveja substituir los 42 regims socials que i a a l'ora d'ara –cadun amb las siás particularitats per calcular la pension– per un unic regim universal per ponches. Mas s’opausa a aumentar l’edat de jubilacion de 62 a 64 ans.

.