L'ONU constata de grèus violacions dels dreches umans del govèrn de Chile


L’informe de 25 paginas supausa un estricte còp pel president Sebastián Piñera, qu'acaba d’evitar una acusacion constitucionala de la part del Congrès. Lo sieu cosin e exministre de l’Interiora, Andrés Chadwick, aguèt pas lo meteis astre e afrontarà un jutjament politic per las siás responsabilitats en la repression.

Parièr coma amb los anteriors informes internacionales, lo Govèrn mesestimèt las conclusions de l’burèu de l’ONU e diguèt que «en qualques cases» se denóncian de violacions abans que finalizèsson «las investigacions en cors» de la part de la justícia. Remarquèt, en aquel sens, que los tribunals «an corroborat un grand nombre de notícias falsas» sus l’accion policèra.

Lo Burèu de lo Nauta Comissionada de Dreches Umans de l’ONU (Acnudh) emetèt un dur informe sus l’usatge de la violéncia de la part de l’Estada chilenc pendent las protèstas qu'esclatèron lo passat 18 d’en octòbre e que gigotan encara dins lo Govèrn de drechas. Lo cortègi detectèt après gaireben un mes de trabalh dins aquel país un «usatge excessiu o innecessari de la fòrça, mòrts, lesions, torturas, de maltractaments, violéncia sexuala e detencions arbitràrias». Las conclusions son fòrça semblables a las ja expausadas per Amnistia e HRW. Mas en aquel cas an un doble impacte politic apondi: l’Acnudh es dirigida per l’expresidenta chilenca, Michelle Bachelet.

.