França anoncia qu'aplicarà un eco-impòst el 2020 als passatges aerianes


Lo govèrn de França a anonciat qu'aplicarà un eco-impòst a comptar del 2020 als passatges aerianes, amb l'objectiu de generar un recobrament de fons que s'aplicarà a mesuras ambientalas.

S'agís d'una inedita eco-taxa qu'anarà dels 1,50 als 18 èuros pels passatges aerianes que sòrton de França, a l'excepcion de per anar a Corsega, los territòris franceses d'otramar o pel corrièr aerian. L'anóncia l'a facha public la ministra de Transpòrts, Elisabeth Born. La mesura es una de las reivindicacions dels "justets jaunes" que seràn compresas en lo budgèt 2020 e s'aplicarà a totas las linhas aerianas.

"Pendent meses, fòrça de los nòstres compatriòtas son estats en exprimint una sensacion d'injustícia sus la fiscalitat del transpòrt aerian. França s'es compromés a la tributació del transpòrt aerian e es una urgéncia", expliquèt la ministra.
La decision se prenguèt en lo marc del segond Conselh de Defensa Ecologica convocada pel president Macron al Palai del Eliside París.

L'impòst aerian, que s'aplica solament als vòls que sòrton de França e pas als qu'arriban, serà de 1,50 èuros en classa economica per vòles nacionalas e europèus, 9 èuros per vòls de negòcis, 3 èuros per vòls defòra de l'UE en classa economica e 18 èuros per aqueles expedits a classa negòcis.
Cossent damb los calculs de l'executiu, l'impòst li cal aportar a las arcas de l'Estat un total de 182 milions d'èuros a comptar de 2020. Aqueles sòus, segon a especificat lo govèrn, se consacraràn a las inversions en infrastructuras de transpòrt mai modèrn e respectuoses de l'ambient, en particular, en lo domeni ferroviari.

De mai, aital coma d'autras grandas metròpolis mondialas e, mai recentament, los parlaments del Reialme Unit e Irlanda, la vila de París se declara tanben oficialament dins un "estat d'emergéncia climatica". Los objectius de l'acòrdi de París de decembre de 2015 (Còp21) "lor cal se manténer", diguèt l'encargada d'Ambient, CéliaBlauel, abans d'apondre que la capitala de França, coma d'autras vilas del mond, "declara l'urgéncia climatica".

.