Pedro Sanchez ganha las eleccions a Espanha e los independentistas a Catalonha


Lo president en foncions espanhòlas, lo socialista Pedro Sánchez, ganhèt uèi las eleccions generalas amb 28% dels vòts e aurà de besonh de pactes per seguir a La Monclòa, del temps que lo conservador Partit Popular (PP) obtenguèt lo pièger resultat de la siá istòria a causa de l'irrupcion del partit de ultra-drecha Vox, que dintra dins lo parlament espanhòl amb 10% dels vòts.

Lo partit de l'esquèrra espanhòla, Podemos, se des·holèt en quèir de 57 deputats a 42 e lo liberal 'Ciudadanos' li prenguèt la tresena posicion en pujar dels 32 deputats qu'aviá fins als 57.

Lo partit socialista (PSOE) de Sánchez pugèt dels 85 deputats qu'aviá fins als 123 (dins un Congrès format de 350), en duplicant al segond, lo PP, que demorèt amb 66 après pèrdre la mitat d'eles, doncas qu'aviá 137. "Lo PSOE a ganhat las eleccions e amb aiçò a ganhat lo futur e a perdut lo passat", proclamèt Sánchez davant centenats de militants a la sedença del partit.


Los independentistas ganhan las eleccions a Catalonha.

Los autres ganhants de la nuèch foguèron los independentistas catalans, que ganhèron a Catalonha de la man de la formacion progressista Esquèrra Republicana de Catalonha (ERC) e los nacionalistas bascs, que ganhèron las eleccions al Bascoat de la man del Partit Nacionalista Basc (PNB).

Aquel es lo pièger resultat de l'istòria pel PP, qu'estreèt cap en lo julhet passat, Pablo Casado, de 38 ans, quales succediguèt a Mariano Rajoy e portèt lo partit a posicions de la drecha radicala, en empresonant a caps socials e politics catalans e en enviant a l'exili artistas e al president de Catalonha. "Lo resultat es estat fòrça dolent", reconeguèt Casado, que luènh de far autocritica, lo responsabilizèt a "la fragmentacion de la drecha".
Sánchez cercarà a comptar de deman diluns de supòrts per governar. Los supòrts li poirián arribar a Sánchez de Ciudadanos o d'una coalicion de Podemos, dels independentistas catalans, dels nacionalistas bascs e d'autras fòrças mendres.

Lo cap de Podèm, Pablo Iglesias, s'ofriguèt uèi a Sánchez a formar un "govèrn de coalicion d'esquèrras". Admetèt que "nos auriá agradat que lo resultat foguèsse melhor mas sufís per frenar la drecha e bastir un govèrn de coalicion d'esquèrras".

Los resultats ofrisson tanben la possibilitat a Sánchez de pactar amb los liberales Ciutadans, e mai se tant lo sieu cap, Albert Rivera, coma lo primièr se mostrèron pendent la campanha opausada a aiçò.