Milièrs de refugiats cubanes fan una 'via crucis' per dintrar als USA


Los refugiats cubanes ara pas mai se riscan a se lançar a la mar a bòrd de fragilas barcas per las furiosas aigas de l'Estrech de Florida e òptan per seguir l'exemple de las caravanas centri-americanas.
D'aquela manièra, s'endintran pel territòri mexican, en aprofechant la dubertura a la migracion mostrada pel nòu govèrn.

Unes 2.000 immigrants de l'isla del Caribse tròban ja dins la vila de Tapachula, la principala de la frontièra sud-èst de Mexic, per iniciar lo prèp dimècres nomenat "viacrucis migrant", nomenat aital perque coincidirà amb la Setmana Santa. Lo recorregut promet pas èsser liure dels problèmas qu'afrontan cada jorn lo centre-american que s'ausan a crosar aquel país en desafiant la violéncia locala e las menaças del crim organizat.

Per ara, los cubanes se tròban encalhats dins l'estat de Chiapas e an decidit transitar aculhits per la justícia, en çò qu'an nomenat lo "viacrucis migrant "pel fach de coincidir amb la Setmana Santa.

Malastrosament, las causas an pas resultat simplas doncas que fòrça avocats an aprofechat per fraudar los refugiats, qu'an pagat fins a 500 dolars per aténher l"empara" mas que recebon solament un papièr fals.

Los cubanes sens documents, apiejats per desenas d'africanes, se participèron en una manifestacion dimècres darrièr, en tapoant las intradas de l'estacion migratòria Sègle XXI, desesperats per las condicions que vivon dempuèi fa un mes davant l'excessiva demòra en los tramits migratoris .

En cèrt moment, las protèstas arribèron a nivèls que fasián témer una revòlta que causa agents migratoris intervenguèron per el per calmar la tròp de sollicitantas de visat. Quitament qualqu'uns trinquèron las emparas federalas que permetrián als refugiats se mòure a una autra estacion migratòria e agilizar lo sieu transit cap a Estats Units.

Los tramits a l'estacion migratòria se suspeneren dempuèi lo passat 15 de març per un periòde de 60 jorns, après autres incidents similars arribats fa gaireben un mes, qu'impliquèron tanben als refugiats cubanes.

Dijòus, fin finala, unes 1.000 refugiats, amassats al parc bi-centenari de Tapachula, anoncièron lo nomenat "Viacrucis" a comptar de dimècres, mejançant lo traslat en veïculs pullman, per arribar a la Ciutat de Mexic, ont preveson èsser a las installacions de la Comission Nacionala de dreches umans (CNDH).