Lo Conselh del Piemont reclama l'intervencion d’Itàlia e l'UE a Catalonha


Lo conselh regional del Piemont (Itàlia) a aprovat una resolucion que demanda la libertat dels preses politics catalans, lo retorn a una ‘situacion de normalitat democratica’ e l’dubertura d’un dialòg politic, que veson ‘l’unica manièra d’arribar a una resolucion coerenta amb las valors de la democracia’.

Lo tèxt, impulsat per deputats del Partit Democratic, membre del Partit Socialista Europèu, insistís al primièr ministre, Giuseppe Conte, e lo ministre d’Afars estrangièrs, Enzo Moavero, de far ‘tot lo possible per portar l’atencion internacionala a la situacion en preocupant a Catalonha’.

La mocion compromet la cambra a demandar a l’Nauta representanta de l'Union Europèa d’establir ‘totes los esfòrces necessaris per garantir la resolucion de la question catalana’ e a transmetre lo tèxt aprovat a la rèsta de cambras de las regions e províncias autonòmas d’Itàlia.

Los deputats fan referéncia al manifèst d’intellectuala e politica italians publicat que demandava la libertat dels preses e explican qu'a nòu dels tractats se’ls acusa del delicte de rebellion, per plan que lo delicte demanda que i aja violéncia.

‘Totun, l’unica violéncia trobada fins ara, per las nombrosas images qu'an virat a l'entorn del mond, es l’exercida per la polícia espanhòla contra votantas e manifestantas, quitament pas independentistas, qu'ensajan resistir de manièra pacifica, amb los braces amont, en defensa dels collègis electorales. Se tirèron quitament als ciutadans balas de goma, malgrat que l’usatge es exprèssament enebit a Catalonha’.

De mai, alèrtan que lo silenci d’Euròpa al respècte es ‘trist e fòrça perilhós perque es pas signe de la fortalesa de las institucions, mas de lo sieu afeblit, que contribuissi de mai a la radicalizacion’.