La vila de Chicago aurà una consolessa gai e afro-americana


Una femna gai e descendent d'africanes se convertirà en consolessa de la vila nòrd-americana de Chicago, en succedint a RahmEmanuel, ex braç drech de Barack Obamadins l'Ostal Blanc.
Après la votacion de febrièr passat, quand la lista èra integrada per 12 candidats, s'afrontèsson 2 afro-americanes, ambedoas democratas: l'ex fiscal de districte Lori Lightfoot, de 56 ans, e la conselhièra comunala Toni Preckwinkle, de 72.

La vila d'Illinois se convertirà alavetz en la mai granda d'Estats Units en escuélher a una femna negra coma primièra ciutadana. S'es fin finala Lightfoot qual s'auça amb la victòria, coma semblan indicar totes los sondatges (53% davant de 17%), se somarà istòria a l'istòria, doncas qu'aquela avocada seriá la primièra femna dobertament gaiqu'ocupa aquela carga.

Pendent la campanha electorala, Lightfoota plaidejat per acabar amb la maquinària qu'a mogut fins ara Chicago e dobrir las pòrtas a una nòva forma de governar al consistòri, del temps que Preckwinkle botèt en evidéncia la fauta d'experiéncia coma cap de lo sieu adversari e li remembrèt que la carga es pas per becats, mas per veteranes curtits en la sabla politica.

Ganhatz qual ganhe, aquela serà pas lo primièr còp que Chicago faga istòria: lo 2008 envièt ja al primièr president afro-nòrd-american, Barack Obama, dins l'Ostal Blanc, e en 192 la primièra femna negra dins lo Senat, Carol Moseley Braun. De mai, en 1983 foguèt elegit lo primièr cònsol afro-american Harold Washington.

"Chicago foguèt a l'avantgarda de cèrtas politicas pels afro-americanes, siá ja Harold o Obama. Jogam un papièr important", comentèt Josie Brown Childs, una de las caps de la societat civila a Chicago, qu'en lo decènni de 1980 trabalhèt pel cònsol Washington.