Un an après, Puigdemont contunha en exili e Catalonha sens referendom


Lo President de la Republica Catalana, Carles Puigdemont, a tornat, un an après, dins la preson alemanda de Neumünster, ont foguèt detengut lo 25 de març del 2018. L'ex-president de la Generalitat a volgut mercejar publicament lo tracte que recebèt pendent los 12 jorns que foguèt pres en aquel centre penitenciari del land de Schleswig-Holstein.

Puigdemont Foguèt detengut quand tornava en veitura cap a Belgica, dempuèi Finlàndia, ont aviá prononciat una conferéncia a l'Universitat de Hèlsinki. A banda de recebre los mejans de comunicacion a las pòrtas de la preson, Puigdemont l'a visitada e a fach donacion d'un centenat de libres d'autors catalans tradusits a l'alemand, dempuèi classics coma Ramon Llull fins a autors contemporanèus.

"Sèm fòrça orgulhoses d'exprimir la nòstra gratitud a travèrs de la cultura, perque la cultura es una de los nòstres melhors esturments per explicar coma lo pòble de Catalonha vòl viure e la melhora manièra d'exprimir los nòstres objectius coma nacion fòrça compromesa amb la cultura. Cultura vòl dire civilizacion e civilizacion vòl dire democracia."

Puigdemont, D'autra banda, a denonciat l'existéncia d'un "doble estandard" judicial a Euròpa. O considèra provat pel fach qu'el es "un ciudadà europèu liure" mentre "companhs e amics" sèses son dins la preson dempuèi fa mai d'un an e mièg, "en s'afrontant -a dich- a la pièger acusacion d'un tribunal penal espanhòl".

"Cossí es possible, en la meteissa Euròpa, en lo meteis espaci de libertat, amb las meteissas leis emanades de l'Union Europèa, aver aquelas responsas contradictòrias sus unes meteisses faches.Çò que Schleswig-Holstein considèra exercici de la libertat d'expression, Espanha o considèra un crim."