Preocupacion per l'aument del anti-semitisme dins l'estat francés pendent lo 2018


En un moment politic traversat per las protèstas dels "justets jaunes", los qu'anoncièron ièr la creacion d'una fòrça politica e que venon en desafiant dempuèi novembre passat al president Emmanuel Macron, França s'afronta tanben amb un en preocupant aument d'episòdis d'anti-semitisme, que cresquèron 74% solament lo 2018. En particular, s'es arribat de 311 cases lo 2017 a 541 cases lo 2018.

La informació fou donada pel ministre de l'Interior, Christophe Castaner. De fet, el primer Edouard Philippe, va definir la notícia com a "repugnant" i va assegurar estar segur que la seva indignació éra compartida per la gran majoria dels francesos.  "Lo antisemitisme s'estend coma un fèl. Apoiridís los esperits, aucís", avertiguèt lo ministre, en una visita a Sainte-Geneviève-dempuèi-Bois, lo luòc ont foguèt assassinat lo jove josieu Ilan Halimi lo 2006, après èsser estat torturat pendent tres setmanas per captors e d'assassins. Al luòc de la siá mòrt, ont i a dos arbres plantats en la siá memòria, se descobriguèt que las plantas èran amb talhs e amb damatges.

Per la siá banda, lo president del conselh representatiu dels josieus de França (CRIF), Francis Kalifat, demandèt agir per combatre "l'òdi contra los josieus". I a agut una pichona ondada d'accions anti-semites, dins los darrièrs jorns a París e en las periferias: una crotz nazi diboishada en un retrait de la politica francesa Simone Veil, l'inscripcion "Josieva" a la fenèstra d'una botiga, o un escrit que disiá "Macron desgraciat josieu" a la pòrta d'un garatge.