Lo govèrn francés accèpta pas lo supòrt del govèrn italian als 'justets jaunes'


Lo fach polemic es l'amassada entre lo vicepresident Di Maio e dos representants del movement popular. Crisi diplomatica entre França e Itàlia en seguida del sosten del vicepresident e cap del 'Movement 5 Estelas' (M5E), Luigi Di Maio, al movement dels 'justets jaunes' que fa un braç de fèrre amb Emmanuel Macron amb las multitudinàrias protèstas dins tot lo país dempuèi de meses.

Lo govèrn de París a cridat a de consultas lo sieu ambaissador a Roma en comprenent que las "darrièras accions" son una "provocacion inacceptabla", segon una nòta oficiala del Ministèri de l’Exterior francés.

Lo malèsser francés s'aluguèt dimars, quand Di Maio s'amassèt a París amb Christophe Chalençon, pòrtavotz dels 'justets jaunes', e amb Ingrid Levavasseur, promotora d'una lista d'aquel movement per las eleccions europèas, que i participarà jos las siglas de Reünion d'Iniciativa Ciutadana.

Per París, l'amassada es inadmissibla e "a pas de precedents" dempuèi fins de la Segonda Guèrra Mondiala. En la nòta, lo ministèri soslinha que "fa de meses que França es l’objècte de repetidas acusacions, atacs sens fondament e declaracions que totes coneisson e pòdon remembrar".

Lo ministèri sollicita a Roma de retrobar lo dialòg per contunhar lor bona relacion, fruch d'"una istòria comuna" qu'es "mai indispensabla que jamai per superar lors diferéncias al sègle XXI".