Las femnas de la Glèisa denóncian: una de cada tres monjas a patit d'abuses


En vigílias del començament, al Vatican, de la reünion suls abuses sexuales en lo domeni de la Glèisa, associacions d'afectats reclaman pas metre l'enfasi solament en l'omosexualitat. Vòlon tanben que se prengan en compte los abuses a las femnas.

Una d'aquelas associacions, 'Voices of Faith' (voses de fe) que compren ex-religiosas, activistas e victimas, afirma que la Glèisa catolica a de besonh una "vision femenina" per resòlvre los "problèmas estructurales" que permeton que i aja d'abuses sexuales, tant a mendres coma monjas. Las cargas de responsabilitat los ocupan solament los òmes.

La reünion, que comença aquel dijòus, se basarà en los cases d'abuses a mendres, mas 'Voices of Faith' a pas "de grandas expectativas" que se parle tanben del sètge tant de poder cossí sexual a las monjas de la part de capelans e avesques. O explica Barbara Dorris, victima d'abuses:

"La Glèisa vòl enquadrar lo problèma en lo domeni de l'omosexualitat, amb un doble objectiu: desvia lo foguièr del problèma en se, qu'es l'abús sexual, e agís coma cortina de fum perque fa que las gents parle de l'omosexualitat e pas dels delictes. Tot plegat fa que s'aja pas en consideracion las femnas e, coma per art de magia, desapareisson la mitat de las victimas."

Doncas, espèra pas de grands resultats de la reünion del Vatican:

"Ai pas gaire confidança en çò que decidiràn los oficiales de la Glèisa. La miá confidança es pels mejans, las autoritats civilas e las victimas, qu'apòrtan coratge per contunhar endavant e forçar los cambiaments que lo mond espèra de la Glèisa".

L'activista alemanda Regina Franken-Wendelstorf, ex-monja dominica, considèra que la Glèisa li caldriá quitar de parlar d'aqueles cases coma "pecats" e reconéisser que s'agís d'un "acte criminal contra la libertat e l'integritat de la femna."

Una autra ex-religiosa alemanda, DorisWagner, remembra que, quand fa dètz ans, subrevisquèt" als abuses, cresiá qu'èra l'unica monja a qui li èra arribat aiçò pendent longtemps. Anima ara a denonciar aquel problèma, que sovent, ditz, deriva en contagions de VIH e avortaments forçats entre monjas.

Wagner Soslinha que "fòrça victimas començan a parlar" e se fa referéncia a un informe del 1998 als Estats Units que s'afirmava que 30% de las religiosas avián patit d'abuses. "E aiçò dins un país desvolopat", apond l'ex-monja alemanda.