Noven dissabte de mobilizacions dels Justets Jaunes en Occitània e en França


Contunhan un dissabte mai las mobilizacions en Occitània e en França dels Justets Jaunes, un movement de protèsta que reviscolèt la setmana passada, après lo parentèsi nadalenc. La jornada ven tanben marcada per la polemica detencion d'un de los sieus caps, qu'allega qu'es estat arrestat per de rasons politicas.

Lo govèrn francés prevei de mobilizacions mai grandas e mai violentas que las anterioras. Es per aquò qu'a recuperat lo desplegament policèr de mejans de decembre, amb 80.000 polícias per tot lo país, dont 5.000 a París, per evitar de rambalhs.

Per ara, a doas oras del miègjorn, se calcula qu'i a d'unes 3.000 manifestants en desfilant d'un biais pacific per las carrièras de París amb crits de "Macron demission".

L'Elisi assegurèt que dissabte passat arrestèron grops radicals pichons que volián atacar de luòcs emblematics del poder. Lor calguèt evacuar lo pòrtavotz del govèrn francés quand un d'aquells grops dintrèt al ministèri ont i a los burèus.

Segon informa lo jornal "Le Figaro", la nuèch d'aquel divendres una dotzena de manifestantas empediguèron la distribucion de 20.000 exemplars del jornal 'La Voix du Nord' coma denóncia pel tractament mediatic qu'aquel fa dels Justets Jaunes.