Bolsonaro met en perilh las nacions originàrias e l'ecosistèma de l'Amazònas


Lo govèrn del dirigent de l’ultra-drecha Jair Bolsonaro s'es ja mes en marcha amb la paissièra de possession dels nòus ministres, qu'an començat a avançar los primièrs plans pel país. D'en primièr, s'es ja aprovat un decrèt que pòt afectar la vida e costums dels indigènas ansi que la preservacion de l’environa pelorque, entre autras causas, permetrà dobrir las resèrvas indigènas a l'activitat comerciala, causa qu'èra enebida fins ara.

La ministra d'Agricultura, Tereza Cristina da Costa, dirigirà la gestion dels territòris indigènas, qu'èra fins ara responsabilitat de la Fondacion Nacionala de l’Indian. Aquela ministra èra la presidenta del grop del Parlament que defendiá los interèsses dels grands proprietaris rurals.

En mai d’aquò, lo ministre novel de l’environa a una condemnacion, pendent de recurs, per aver modificat un plan de proteccion de l’environa e aital favorizar las industrias mineras quan foguèt secretari regional a São Paulo. Amb aquels precedents, s'an levat de votzes que dison que aqueste govèrn es una menaça bèla per l’avenidor de l’Amazonia, considerada lo pulmon vèrd del monde.

D'autre latz, lo ministre d'economia novèl, considerat l'òme fòrt del govèrn Bolsonaro, Paõlo Guedes, anoncièt un plan de privatizacions acceleradas. Prometèt tanben abaissar los impòstes.