Viktor Orbán fa un còp d'estat fascista a la democracia d'Ongria (UE)


S'Ongria e Espanha estiguèssin en fasent concurréncia per ganhar lo prèmi dins l'estat mens democratic de l'Union Europèa, Ongria acaba de adelantar a lo sieu rival e avança ja a passatges de gigant per se convertir en lo primièr regim totalitari dins de l'Union Europèa. En un nòu còp als fondaments democratics del país, lo Govèrn de Viktor Orbán se serviguèt dimècres de la siá majoritat absoluta per aprovar una lei que li permetrà desactivar la Cort suprèma e crear un nòu tribunal jos lo sieu contraròtle.

Malgrat las menaças de sancions de Brusselles, lo de mai en mai autoritari president ongrés a impulsat una mesura qu'eliminarà la capacitat de l'instància judiciala mai granda del país d'aver l’darrièra autoritat en las nomenadas disputas administrativas, cases que van dempuèi las eleccions fins a cases de corrupcion, impòstes o abús policèr. “Las eleccions seràn pas mai ni liuras ni justas”, lamentava Cas Mude, professor de l'Universitat de Georgia e expèrt en movements populistas.

La nòva legislacion promòu tanben la creacion d’un nòu tribunal, que serà jol contraròtle del Ministèri de Justícia, una decision que supausa l'atac a un principi democratic tan fondamental coma la presomptiva separacion de poders. Malgrat que lo ministre Laszlo Trocsanyi a assegurat que respectarà l'independéncia judiciala, aurà a las mans elegir los nòus jutges e determinar lo budgèt destinat a unes tribunals administratius que, assegura, li cal pesar “mai responsabilitat politica”.