Morís una mainada refugiada per possibla negligéncia de la polícia dels USA


Una mainada de Guatemala de 7 ans es mòrt deshidratada per una laspanada sèpticprovocat per la cansadera fisica après traversar la frontièra de Mexic amb l'Estats Units acompanhada de lo sieu paire. La mainada fasiá de jorns que manjava pas ni beviá.

Segon los Estats Units, la mendre e lo sieu paire foguèron detengut la nuèch del 6 de decembre del 2018 per una patrolha nòrd-americana amassa amb un grop format de 163 refugiats. Oras mai tard, la mainada comencèt a aver de convulsions. Los servicis d'emergéncia constatèron qu'aviá fèbre fòrça nauta (41 gras) e la transportèron en elicoptèr fins a un espital del Paso, ont arribèt ja en arrèst del còr.

L'informe medic de l'espital Providence del Paso indica que la mainada moriguèt per una laspanada sèptic, deshidratació e fèbre.

S'es dobèrt una investigacion per saber se l'accion dels agents d'immigracion foguèt corrècta e se donèron d'aiga e de neurituds a la mainada après èsser detenuda. Los agents de la patrolha termierèra asseguran que la mainada portava "de divèrses jorns sens manjar ni beure". Mas demòra pas clar se la mainada recebèt de neurituds o atencion medica après la detencion. Un pòrtavotz policèr a dich que los agents "faguèron tot lo possible per salvar la vida de la mainada en las circonstàncias mai malaisidas".

Totun, la polícia de frontièra denóncia que las siás installacions son demoradas obsoletas. Dison que se fan bastir fa de decènnis e son de pensadas per recebre d'òmes qu'ensajavan dintrar sonque als Estats Units e la realitat actuala es qu'arriban de familhas amb fòrça mainats.

L'atencion politica e mediatica s'es centrada en las darrièras setmanas en la caravana de refugiats que sortèt lo 19 d'octòbre de Honduras per denonciar los abuses que se li expausan a el los refugiats quand ensajan aténher lo "sòn american".

Segon lo govèrn mexican, mai de 7.200 refugiats d'aquel grop son arribats fins a las vilas termierèras de Tijuana e San Diego, a la Bassa Califòrnia. De mai, las autoritats mexicanas calculan que mai d'un milièr d'integrants de la caravana poirián aver atengut dintrar ja en territòri dels Estats Units.

La realitat es que jornalièrament de centenats de personas ensajan passar la frontièra dels Estats Units pels estats de Tèxas, Arizòna e Nòu Mexic. Lo nombre de refugiats detenguts dins la frontièra sud dels USA para pas de créisser. Lo mes de novembre se batèt un recòrd amb la detencion de 51.856 personas qu'ensajavan traversar la frontièra, la majoritat familhas entièras procedentas de Centre-amèrica.