Los justets jaunes se tòrnan mobilizar a Tolosa e París mas amb mens intensitat


Tres jorns abans de Nadal, los "justets jaunes" se son tornats a mobilizar arreu de l'Occitània e de l'estat francés. Malgrat tot, la revòlta a perdut intensitat. Fòrça se son mobilizats dissabte lo matin. Se son produsits de blocatges pendent la nuèch e un motociclista es mòrt en un contraròtle, près de Perpinhan, a Catalonha, en se convertint en la desena victima en lo marc del movement.

A comptar de las cridas fachas a las rets socialas, los eveniments que los justets jaunes an previstes aquela serada dins la Vila Rosa, es previst que se realizarà un miting a las 2 pm al mètro del Esquirol. Près de 250 justets jaunes son en lo luòc. Lo transit es bloquejat dempuèi las Carmelitese la rue de Mètz, al Musée dempuèi Augustins de Tolosa. Un important dispositiu policèr bloquèja la carrièra d'Alsàcia-Lorena.

"Vos es cansats, sèm pas cansats", cantan los manifestants davant lo CRS. Es tanben previst qualques accions a las 14:30 dempuèi lo hipòdrom de Cépière. Als entorns de Tolosa, es programat un autre miting a la fin de la linha B del mètro, a Ramonville.
Dins la capitala francesa, la situacion contrasta amb manifestacions prealablas, amb fòrtas scènas d'afrontaments violentes. Lo matin, plan d'ora, s'es fach una crida a la pagina de Facebook d'Eric Drouet, una de las figuras del movement, per anar a Montmartre, al districte 18, ont dos cents "justets jaunes" se son amassats, en un ambient de còps tibat. Totun, s'es pas informat de cap de arrèst per ara, segon fonts de la polícia. Los agents policèrs an seguit los manifestants e an barrat la procession.

Pauc abans del miègjorn, la pichona procession foguèt bloquejada al districte de l'Opèra per fòrças de l'òrdre qu'utilizavan gas tòxic. Mentretant, un autre grop d'unes 150 manifestants an daissat l'Opèra, dins la Plaça de la Republica. E un autre avançava tanben dempuèi la Madeleine fins a l'Opèra.

S'èra declarat solament una manifestacion a la sedença policèra de París, a comptar de las 14 oras a la Place de la Republique. D'autra banda, als Camps Elisis, lo transit èra normal a las 10 del matin, amb una discrèta preséncia de la polícia. Aperaquí vint "justets jaunes" èran presents a la part superiora de l'avenguda, davant l'Arc de Triomfe. A diferéncia dels cinc dissabtes anteriors, es estat tanben possible lo transit a la Place de la Concòrdi. Los cafès e los restaurants mantenián normalament activas las siás terrassas e gaireben totas las tendas son dobèrtas. Solament qualques botigas de luxe son estadas barradas.

Unes uèch cents "justets jaunes" en total se son comptabilizats dins la capitala. Dissabte passat, lo Ministèri de l'Interior informèt de 4.000 manifestants dins la capitala.