Lo sètge militar del president chilenc Piñera contra la nacion mapuche


Pressionats pels latifondistas e pel sector empresarial, assentats en lo territòri ancestral de la Nacion Mapuche, lo govèrn de Bachelet creèt un còrs policèr especial per reprimir dins lo pòble mapuche, projècte portat a la practica per l'actual president Sebastián Piñera. En la siá al·locució del 28 de junh 2018 Piñera soslinhèt que: "Aquel es pas un combat contra la region de la Araucanía, aquel es pas un combat contra lo pòble mapuche".

Malgrat aiçò, jos la desencusa de combatre lo "terrorisme" inexistent en lo Araucaníacargan permanentament contra aquelas comunitats maputxes que lutan per los sieus dreches. Lo Comandi Jungla dintra a las comunitats maputxes pendent lo jorn o la nuèch, acompanhats de veïculs blindats e militars, cans, elicoptèrs e drones.

La politica racista e anti-maputxe de Piñeras'es fach evidenta tanlèu coma assumiguèt a la carga de president de Chile, en prenent de mesuras per emplir de militaras encara mai a la Araucanía, en particulara aquelas zònas que los mapuches reclaman la restitucion de las siás tèrras ancestralas. Testimònis de las comunitats afectadas soslinhan qu'aquelas unitats d'elèit agisson amb extrèma violéncia, en comprenent en jardins infantils e escòlas ruralas mapuche.

La polícia irromp amb prepoténcia e insults racistas e exibisson pas cap de òrdre de violacion ni detencion. Dintran en las comunitats en tirant sens contraròtle las siás armas de fuòc e en detenent als sieus caps. La polícia militaritar chilenca, en concrèt lo Comandi Jungla", que foguèsse entrenat a Colómbia pendent l'administracion del govèrn de Michelle Bachelet e oficialament inaugurat e presentat pel conservador e catolic President Piñera en junh d'ongan, se crubèt la siá primièra victima en novembre. S'agís del jove maputxe Camilo Catrillancade 24 ans, filh de Marcelo Catrillanca e felen del Lonko (autoritat maputxe) de la comunitat Temucuicui, Juan Catrillanca.

La comunitat es situada al Sector de Pidima, Region de la Araucanía, foguèt assassinat d'un trach al cap per aquel òrdre lo passat 14 de novembre de 2018 mentre tornava a l'ostal de lo sieu trabalh en lo sieu tractor al bòrd d'un mainat de 15 que la acompanhava, los familiales denoncièron que lo mainat, en mai de presenciar l'assassinat de lo sieu amic en li causant un grand impacte psicologic, foguèt detengut e violentament torturat per personal del Comandi Jungla, aquel es solament un cas mai dels fòrça mapuches assassinats dempuèi lo retorn de la democracia a Chile.