L'explosion del Krakatoa e lo posterior tsunami causan almens 300 mòrts


L'explosion del volcan Krakatoa e lo posterior tsunami, que se son debanats a Indonesia e qu'an causat almens 300 mòrts, poiriá pas èsser la fin de la malajadilha. Las autoritats alèrtan del risc que i pòsca aver de nòus tsunamis, après l'enòrma ondada qu'afectèt l'archipèl la matinada de dissabte a dimenge a causa de l’erupcion del volcan Anak Krakatoa, a l'estrech entre las isclas de Java e Sumatra. Lo balanç provisòri es de 281 mòrts e mai de 1.000 ferits.

Las autoritats avertisson als residents e als toristas de se manténer luènh de las plajas, car l’alèrta per tsunami se mantendrà activa fins aquel diluns. I a près de 12.000 desplaçats e las estrossejas afèctan de centenats d'abitatges, una setantena d'otèls e d’unes 500 vaissèls. I a encara fòrça personas desaparegudas, e sul terren, contunha la recèrca de subrevivents.

Una avalanca de tèrra submarina associada a la erupcion del volcan auriá provocat lo desplaçament de l'aiga, amb efièches posteriors a causa de la coïncidéncia amb la marea nauta. Segon los testimònis, arribèron doas ondadas. La mai destructiva foguèt la segonda, qu'arribèt a una nautor de fins a dos mètres.

Una de las images mai estonantas que se son difonduts al moment de la tragèdia es un vidèo que s'es fach viral, ont se vei coma l'ondada irromp mentre se celèbra un concèrt dins d’una plaja a la província de Banten. Almens 92 personas son mòrtas en aquela plaja e i a près d'un centenat de desapareguts.