Se prevei la cinquena manifestacion de l'ala "dura" dels justets jaunes


La cinquena manifestacion dels justets jaunes, programada per dissabte, es una cita per l'ala "dura" del movement, que se dividiguèt après una setmana signada per las concessions del president francés, Emmanuel Macron, e lo tragic atemptat d'Estrasburg. En la siá majoritat, los justets jaunes òptan per una trèva, mas un sector seguís endavant amb las protèstas. La cita de dissabte debanarà davant l'Opèra de París. Après las doas darrièras protèstas dins la capitala francesa, que foguèt presa per assauts violentes que donèron luòc a una vertadièra guerrilha urbana, son fòrça las voses que demandan far una "trèva", qu'una bona part dels justets jaunes li fa a el audidas sordas.

Aquelas peticions arriban dirèctament dempuèi lo govèrn, mas tanben dels desparièrs caps politics. "Sincièrament, prefeririá veire a las fòrças de l'òrdre far lo sieu trabalh, es a dire, perseguir criminales, amendrir lo risc de terrorisme, en luòc d'aver de garantir la seguretat dins las carrièras ont qualques milièrs de personas forçan una granda mobilizacion", diguèt uèi lo ministre de l'Interior francés, Christophe Castaner. Los justets jaunes qu'accèptan pas cap de trèva a causa de l'atac terrorista a Estrasburg, son fòrça. Davant lo dobte que se pòsca tornar a produsir la situacion ingovernabla dels darrièrs dos "actes" de protèsta, la prefectura de París decidiguèt pas abaissar la gàrdia.

"Los polícias son fòrça cansats, mas son fòrça determinats", diguèt lo viceministre de l'Exterior, Laurent Nunez dins un canal de TV. Unes 8.000 polícias se mobilizaràn nauament, tal e coma passèt la setmana passada, e comptaràn amb lo supòrt de 14 veïculs blindats de la Gendarmeria. Tanben a nivèl nacional, lo dispositiu serà identic al de fa sèt jorns: 89.000 polícias e gendarmes en lo territòri, una quantitat jamai vist abans d'aquel movement dels justets jaunes.

Es malaisit preveire l'afluéncia de manifestantas a las convocacions dels manifestants, qualqu'uns que n'exprimiguèron la volontat d'arribar fin finala a la negociacion après las promesas del president del país diluns passat.

"Las personas que se mobilizèron fins al moment, se lor cal manifestar tanben deman", a sentenciat Maxime Nicolle, icòna d'Internet dels justets jaunes, qu'exprimiguèt lo sieu carisme en parlar davant la sala de la Pallacorda de Versailles, luòc de culte de la Revolucion Francesa de 1789.