Lo govèrn italian prepara unes nòus comptes per contentar l'UE


La setmana passada, lo primièr ministre italian, Giuseppe Conte, s'amassèt amb Jean-Claude Juncker, president de la Comission Europèa, a qui presentèt ja aquela rebaissa de 2,04%. Alavetz lo comissari europèu diguèt que caliá un esfòrç mai grand de “compreneson”.

Après lo refús de la Comission Europèa (CE) als budgèts italians, perque prevesián que lo deficit atenguèsse 2,4% del PIB, lo govèrn italian a barrat unes nòus comptes per enviar a Brusselles. La CE aviá menaçat Itàlia d’li dobrir un expedient d’infraccion. Los nòus comptes rectifican lo deficit italian a 2,04% del PIB.

La revision del budgèt concluguèt aquel diluns a la matinada. A la sortida de la reünion, Matteo Salvini, cap de la Liga, un dels sòcis de la coalicion dins lo govèrn, apuntava a un “acòrdi sus totes los ponches, que i a entre el tanben las reduccions fiscalas per arribar als limits qu'aprovarà probablament Brusselles”.

La rebaissa de la despenuda s’auriá fach en complint promesas electoralas clau, coma la renda de ciutadania, o la reforma de l’edat e los ans de contribucion per poder crubar la jubilacion, segon fonts governamentalas. Entre los ponches claus destacan tanben las ajudas fiscalas de fins a 6.000 èuros per la crompa de veïculs electrics, e un impòst per las veituras que contaminan de gamma nauta.