66.000 justets jaunes protagonizan la cinquena dimenjada de protèstas


La protèsta dels 'justets jaunes' a davalat la siá intensitat aquela dimenjada, après cinc dissabtes seguits en se participant en una manifestacion de manièra massiva. Lo ministèri de l'interior francés, fòrça interessat en veire rebaissat lo movement, a comptat unas 3.000 personas las que son sortits dins las carrièras de París aquela dimenjada. dins tot l'estat francés, se calcula que son estats unas 66.000 personas las que se son amassats amb lo justet,simbòl d’aquel movement social que comencèt en protestant contra la pujada del prètz del carburant. La setmana passada a la meteissa ora lo ministèri aviá comptabilizat 126.000 personas a las protèstas a París e autras vilas, a fauta de las chifras dels 'justets jaunes', qu'an pas donat jamai recomptes de participacion. 

Çò que comencèt coma un movement per arturar l'aument de prètz dels carburants a derivat en una protèsta generalisada amb un ample ventalh de reivindicacions socioeconomicas e qu'exprimís una cansadera populara amb l'executiu de Emmanuel Macron, percebut coma alièn a la situacion de las classas mejanas e popularas.

A sièis oras de la serada, e a diferéncia d’autra dissabtes, demoravan solament polícias a l’avenguda dels Camps Elisis, ont los manifestants se tornèron amassar ièr. L’autre ponch de protèsta foguèt la plaça de l’Opèra. Es aicí ont a sonat amb força mai una de las reivindicacions mai exigidas pels 'justets jaunes', al delà de l’aument del poder adquisitiu. S'agís de la reconeissença del referendum per iniciativa ciutadana a la Constitucion francesa.

Mens participacion, mens disturbis e tanben mens de detencions. A París, la polícia a detengut 168 personas, fòrça luènh de las mai de 1.000 detencions, lo recòrd de dissabte passat. Lo dispositiu policèr es gaireben estat lo meteis: se son mobilizats 69.000 agents per tot lo territòri e se son desplegats de veïculs blindats, malgrat que se son emplegats. Los agents an efectuat tanben nombroses contraròtles en estacions de tren, peatges e autres ponches per controtlar d'objèctes que poirián servir d’arma.

La manifestacion èra una pròva de fuòc per Emmanuel Macron, força afeblit pel conflicte mai important qu'a agut d’afrontar dempuèi qu'es president. Après retirar la polemica taxa de transicion energetica, diluns anoncièt qualques mesuras per calmar los ànims, malgrat que fòrça 'justets jaunes' considerèron las solucions insufisentas.