Macron provòca la polemica per rendre d'onors a Pétain, aliat dels nazis


Dissabte que ven, per commemorar la fin de la primièra guèrra mondiala, a París i aurà una granda ceremònia d’fau un omenatge als militars que dirigiguèron la defensa de la republica. Entre eles s’a comprés Pétain, en generant aital una enòrma controvèrsia doncas que pendent la segonda guèrra mondiala Pétain foguèt l’aliada dels nazis que dirigiguèt lo regim mariòta de Vichy. 

Demandat que ne pensava sus el d’aiçò lo President de França, lo nacionalista Emmanuel Macron, a dich que ‘Pétain foguèt un grand soldat pendent la primièra guèrra mondiala, e mai se se confondèt après en las siás decisions. Pendent la segonda granda guèrra’.

Las declaracions de Macron an levat una enòrma polsièra politica a França. Politica d’esquèrra coma Melénchon o Hamon l’an criticat, causa qu'a fach tanben lo president de las associacions josievas del país. Melenchon A reivindicat lo mariscal catalan Joffre, en l'opausant a Pétain, del temps que Hamon s’a demandat coma se pòt rendre aumenatge a l'encòp a Simone Veil e a l’anti-josieva Petain.

Macron, que malgrat tot, se definís coma un grand seguidor del general De Gaulle, l’òme que s'afrontèt dempuèi l’exili a Petain, a dich tanben que li preocupa pas se las gents compren o pas lo sieu comentari e a insistit en reconéisser lo papièr jogat per Petain en la primièra granda guèrra.