Los refugiats de Honduras començan a arribar dins la frontièra nòrd-americana


Los refugiats son arribats a pè fins a la zòna de Playas de Tijuana, ont lo sètge termierèr s'intèrna a las aigas del Pacific, amb l'agach dels agents de la patrolha nòrd-americana.

Los refugiats que sortèron fa gaireben un mes de Honduras arriban a Tijuana, dins la frontièra mexicana amb los Estats Units. Son ja de centenats las personas qu'espèran la rèsta de la primièra caravana per ensajar dintrar al territòri nòrd-american. Qualqu'uns, mas, se son ja ausats a sautar la barralha. O an fach solament pendent unas minutas e an tornat après enrè davant lo fòrt desplegament de las patrolhas termierèras.

La nomenada caravana sortèt de Honduras amb unes 7.000 òmes, femnas e mainats, fòrça familhas. Qualqu'uns an desertat pel camin. Mas s'espera que n'arriben unes 5.000 pendent aquela setmana. L'objectiu de totes eles es arribar dins la frontièra nòrd-americana e poder dintrar. La caravana s'es dividida en quatre colomnas desparièras.

Dempuèi aquel diluns i a tanben en aquel ponch una ochantena de membres del collectiu LGTBI -lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals e intergènere-, que s'avancèron a la rèsta de la marcha. Denoncièron que pendent lo recorregut foguèron objècte de nombroses atacs verbales. E a las darrièras oras autres grops de la caravana se son sarrats a la linha de frontièra amb los Estats Units.