Libèran los 78 escolars sequestrats diluns al Cameron, mas pas los professors


La sequestracion passèt diluns a Bamenda, capitala economica de la region de parlar anglés de l'oèst del Cameron, qu'es un país majoritàriament de parlar francés. Se creguèt inicialament que los mainats sequestrats èran 79, mas s'i èra comptat per error lo professor que contunha encara amb los sequestradors. Samuel Fonki, sacerdòt de la glèisa en protestant del Cameron, e l'armada an atribuit la sequestracion als independentistas del Cameron de parlar anglés, mas aqueles o an negat.

Lo director de l'escòla e un professor, totun, seguisson en mans dels òmes armats que los sequestrèron, a explicat Fonki, que pòrta las negociacions. A assegurat tanben que s'es pas pagat cap de rescat. A explicat tanben que lo 31 d'octòbre i aguèt una autra sequestracion, d'onze mainats, qu'òc que se paguèt per el rescat, de 4.000 èuros.

En los darrièrs tempses, los independentistas de parlar anglés, que reivindican la nacion de Ambazònia, avián atacat qualques escòlas, e assassinat divèrs mèstres. Fins ara pas s'a constància qu'aguèsson fach cap de sequestracion.

Ataquèron tanben los trabalhadors d'una plantació estatala de cautxú, en los talhant los dists coma represalha. Lo conflicte entre l'estat cameronés e la region anglòfona de l'oèst, ont viu una cinquena part de la populacion del país, comencèt lo 2016 ras de las demandas d'un màger usatge de l'anglés a l'escòla e als tribunals.

La responsa del president del Cameron, Paul Biya, de parlar francés, en lo poder dempuèi 1982, foguèt una repression qu'a generat l'aparicion de grops armats. Aqueles dos darrièrs ans, los afrontaments entre los independentistas e las fòrças governamentalas an causat de centenats de victimas.