9 mòrts e 150.000 desplaçats a causa de dos grands incendis a Califòrnia


I a 35 personas desaparegudas e an resultat tanben ferits tres pompièrs que participan a l'escandilhament. Lo fuòc, que contunha actiu, a arrasat près de 7.000 ostals e de comèrcis en mai de 35.000 ectaras.

Dos incendis avançan sens contraròtle dins l'estat nòrd-american de Califòrnia. Çò de mès d'estendut es çò que i a al nòrd, dins lo comtat de Butte. Cremason sens aturador a causa de las fòrtas bohadas de vent e lo terren shut e a provocat almens nòu mòrts, segon a explicat la polícia del comtat.

Qualques unas de las victimas foguèron estonadas dins dels veïculs quand ensajavan fugir. I a unas 150.000 personas desplaçadas. Lo fuòc a cremat entièrament la populacion de Paradise, unes 300 quilomètres al nòrd de San Francisco, ont vivon unas 26.000 personas.

A la còsta de Los Angeles, un autre incendi tanben sens contraròtle crema la zòna de Malibu, ont i a las mansions de fòrça estelas de Hollywood. Se son faches tanben d'evacuacions d'unas 12.000 personas. Aquel incendi s'originèt dijòus a Thousand Oaks, lo comtat que se recuperava de la tuada a traches de dotze personas en una tavèrna.