Macron cerca oxigèn amb un ample remodelament governamental


Lo president francés nomena nòu titular d'Interior Christophe Castaner. La grotesca sortida del ministre de l’Interiora, Gérard Collomb, la 2 d’en octòbre passat, a portat lo president francés a repensar lo perfil de l’Executiva per cercar un pauc d’oxigèn après d’un inici de cors fòrça dolent.

Lo nacionalista francés Emmanuel Macron vòl donar un nòu impuls al mandat e daissar enrè la marrida seguida inaugurada aquel estiu amb lo cas Benalla, l’escandal protagonizat per lo sieu ancian responsable de seguretat filmada quand tustava a unes manifestants lo Primièr de Mai en se fasent passar per polícia.

Lo calendari que gerissiá Macron fa pas qu'unas setmanas contemplava cambiar l’Executiva en l’orizont de las eleccions europèas de mai del 2019 e de las municipalas francesas del 2020. Malgrat tot, lo retorn de Collomb a Lion a alterat los sieus plans.

Per ocupar lo Ministèri de l’Interiora, una carga clau dins un país que viu jos l’menaça permanenta del terrorisme, Macron a optat fin finala per un fisèl collaborador e un perfil mai politic que tecnic, l’actuala president de la Republica en Marcha (LREM), Christophe Castaner.

La centrista Jacqueline Gourault, davant de la Secretaria d’Estada d’Interiora e encargada del dossièr còrs, passarà a ocupar la cartèra de Coesion Territoriala –que veirà agrandidas las siás competéncias–, en substitucion de Jacques Mézard, que sòrt de l’Executiva.

Daissa tanben lo Gabinet Stéphane Travert, lo ministre d’Agricultura amb qué Hulot aguèt los sieus afrontaments mai durs, que serà substituit per Didier Guillaume, fins ara president del grop socialista dins lo Senat.

Una autra sortida esperada èra la de la ministra de Cultura, Françoise Nyssen, resquitada per l’question d’unas òbras pas declaradas en la siá anciana editoriala, Acte Sud. Franck Riester, Membre del grop Agir e ancian militant dels Republicans, serà lo nòu responsabla d’aquela cartèra.

Mentretant, lo president del grop parlamentari del MoDem, sòci de la majoritat governamentala, Marc Fesneau, dintra en lo nòu Executiu coma secretari d’Estada de Relacions amb lo Parlament.

Macron recupèra aital lo partit centrista e aliat parlamentari que faguèt partida del primièr govèrn mas que lo abandonèt en junh del 2017 per l'implicacion de tres ministres –FrancoisBayrou, Sylvie Goulard e Marielle de Sarnez– en un cas de luòcs de trabalh parlamentari fictiu.