Lo govèrn australian demanda perdon a las victimas dels pederastes catolics


La investigació, durant 5 anys, d'una comissió del govern destapa 8.000 casos d'abusos a menors en institucions públiques. Après desenas de denóncias, lo govèrn australian decidiguèt, lo 2012, crear una comission d'investigacion per respondre dempuèi l'administracion als delictes de pedofília. La comission a mes en examen mai de 4.000 institucions que son estats jos sospècha, una granda part que catolicas.

Lo primièr ministre d'Australia, Scott Morrison, a anonciat que la nòva premissa de l'Estat per protegir las victimas serà: "Vos cresèm". Lo govèrn a establit tanben un plan de compensacions economicas per las victimas, amb unes 95.000 èuros caduna.

Lo discors arriba de meses après que la comission creada per metre en examen los cases de pederàstia emetèsse lo sieu informe après escotar 17.000 victimas. Una longa investigacion de 5 ans a escalièr nacional traguèt a la lutz 8.000 cases de pederàstia comeses pendent decènnis en centres religioses e de l'Estat responsable del suenh dels mendres. Aquel organisme recebèt de planhs contra gaireben dos mil religioses per presomptius abuses.

Los abuses passèron dins escòlas, glèisas, grops juvenils, centres per mainats sens parents, clubs esportius e centres d'aculhida, entre d'autras. Morrison Ditz qu'aver desbrembat las denóncias de tantas gents e aver pas fach cas a aquelas personas serà totjorn una vergonha.