Alemanha suspen la venta d’armes a l’Arabia Saudita


La cancelièra alemanda, Angela Merkel, a anonciat que lo sieu executiu a suspenut la venta d’armes a l’Arabia Saudita mentre pas s’esclariscan las circonstàncias de l’assassinada del jornalista Jamal Khaixoggi.

‘Primièr, condemnam aquel fach amb los tèrmes mai contondentes. Segond, i a un besonh urgent d’esclarir qué passèt e sèm encara luènh d'o saber. Pel que respècta a las exportacions d’armes, pòdon pas contunhar en aquelas circonstàncias’, a dich Merkel pendent un miting de lo sieu partit.

Paral·lelament, el Regne Unit, França i Alemanya han publicat un comunicat conjunt en què consideren 'no justificable' l’assassinat de Khaixoggi, que condemnen ‘en els termes més contundents possibles’.

Totes tres païses exigisson una ‘explicacion urgenta sus qué passèt exactament’ e demandan a l’Arabia Saudita que quina ipotèsi que siá sus las circonstàncias exactas de la mòrt ‘siá fondamentada amb faches’. Segon l’darrièra version aportada per l’Arabia Saudita, Khaixoggi moriguèt en una baralha amb lo personal de l'assolaçat saudita a Turquia.

‘En darrièr tèrme, emetrem lo nòstre jutjament segon la credibilitat de l’explicacion addicionala que recebèm sus qué passèt e la nòstra confidança qu'un fach tan en umiliant poirà pas se repetir.’