Alemanha demanda que d'autres païses de l'UE suspenen tanben la venta d'armas


Lo ministre d’Economia d’Alemanda, Peter Altmaier, a dich aquel diluns que lo sieu Govèrn vòl que d'autres païses de l'Union Europèa suspenen tanben la venta d’armes a l’Arabia Saudita en protèsta per la mòrt del jornalista Jamal Khashoggi a l'assolaçat saudita a Istambol. La peticion d’Altmaier s’jonh a l’anóncia de la cancelièra Angela Merkel de paralisar la venta d’armes a l’Arabia Saudita e la siá peticion que l'UE tròbe una "posicion comuna" en aquel afar. Merkel faguèt l’anóncia dimenge en un acte electoral.

Las autoritats sauditas an donat versions desparièras e contradictòrias sus çò que lo arribèt al jornalista dempuèi qu'accediguèt a l'assolaçat la 2 d’en octòbre fins qu'an admés que lo reportaire moriguèt dins de la delegacion diplomatica. Aquel dimenge, lo ministre d’Exteriora saudita, Adel a lo-Jubeir, assegurèt que l’assassinada del jornalista foguèt "un error grèu e enòrme" e provèt de lo desligar del prince eretièr, Mohamed bin Salman.



Fins al 2018, l’Executiva alemanda aviá aprovat d'exportacions d’armes per valor de mai de 400 milions d’èuros destinats a l’Arabia Saudita, la que causa convertissiá lo país en lo sieu segond crompador mai grand après d’Algèria. A la question de s'Alemanha farà marcha ne los contractes enrè d’armas ja signats amb las autoritats sauditas, lo ministre d’Economia alemanda a afirmat que se prendrà una decision sus aiçò "fòrça lèu".

Altmaier a insistit que d'autres païses de l'Union Europèa aurián d’arturar la venta d’armes a l’Arabia Saudita per aumentar la pression sus Riyad entorn del cas de Khashoggi. "Seriá fòrça important qu'arribèssem a una postura conjoncha europèa". "Perque solament se totes los païses europèa son d’acòrdi s’atenherà causar impression dins lo Govèrn a Riyad. Aurà pas cap de consequéncia positiva se nosautras param las importacions d’armas mas d'autres païses emplisson a l'encòp aquel void", a explicat.