Lo President de Catalonha a l'exili s'entrevista amb divèrses presidents d'estat


Lo President de Catalonha a l'exili, Carles Puigdemont s’a amassat a Genèva amb lo president d’Armènia, Arman Sarkissian; lo president de Bangladeix, Abdul Hamid; l’ex-president de Montenegro Filip Vujanovic; lo primièr ministre de Lesotho, Bruno Motsoahae Thabane; e lo ministre de las Ilhes Salomon Samuel Manetoali. La trobada s’a fach en lo Fòrum internacional CransMontana, en qué Puigdemont s’adreçarà a la session plenària a las 12 oras per avalorar l’fau impacte ‘organic e de seguretat’ a l'Union Europèa ras de la situacion a Catalonha.

Dins declaracions a la premsa après d’un discors al Fòrum Crans Montana, Puigdemont a dich qu'es lo moment de reivindicar lo drech a l’autodeterminacion coma esturment de patz que permet evitar de conflictes. ‘Es pas just que pòsca solament optar a èsser reconeguts dins aqueles dreches païses qu'ajan començat de guèrras o que s’ajan aucit entre eles, va al revèrs, los qu'avèm un compromís prigond a l'exercir de manièra democracia, pas violenta, inclusiva e pacifica avèm d’obténer lo respècte e reconeissença de la comunitat internacionala’, a dich.

Puigdemont a reclamat lo respècte e la reconeissença de la comunitat internacionala per poder exercir lo drech a l’autodeterminacion de Catalonha de forma democratica e pacifica. Pendent lo sieu discors al Fòrum CransMontana, Puigdemont a defendut l’autodeterminacion coma un ‘mejan util per prevenir de conflictes’. En fach, lo president a afirmat que fòrça de las guèrras de la segonda mitat del sègle XX se produsiguèron pel pas respècte de la drecha d’autodeterminacion, e pas per lo sieu exercici.