Puigdemont retòrna a l'ostal e amassa las doas Catalonhas en la lucha per l'independéncia

'Lo president de Catalonha a l'exili, Carles Puigdemont, a Perpinyà (Foto: Jordi Borràs) 

Lo president de Catalonha a l'exili e cap del movement independentista catalan, Carles Puigdemont, convoquèt dempuèi un acte multitudinari, amb mai de 200.000 personas vengudas a Perpinhan de las doas parts de la nacion, a "organizar la lucha definitiva" per aténher l'independéncia.

Liure dins tot lo mond e actual eurodiputat, es solament cercat per las autoritats espanhòlas, qu'an dintrat en conflicte legal amb europa en aquel ponch. Lo President Puigdemont concentrèt entre 100 mil e 200 mila personas -segon desparièras observacions- a la esplanada del Parc de las Exposicions de la segonda capitala catalana.

D'autra banda, la taula de dialòg sus Catalonha, dobèrta aquela setmana entre lo Govèrn e la Generalitat figurèt pas en lo discors de Puigdemont, qui d'aquela manièra l'ignorèt entièrament. "Ganhèrem lo referendum perque l'organizèrem amassa. Las victòrias futuras pòdon solament arribar se nos organizam territorialment. Es ora d'organizar la lucha definitiva", demandèt Puigdemont, al mitan dels aplaudiments e los crits de "president".

"L'objectiu de la republica catalana es un desir majoritari dins de la societat e per aquò pas nos daissan votar. La republica es l'unic gatge que se pòsca metre fin a un regim monàrquic, eretièr del franquisme . S'agís", diguèt, "d'un regim injust qu'a allergia a la catalanitat ". La" mobilizacion definitiva "vendrà de la man de las organizacions territorialas de Conselh de la Republica que se metràn en marcha a Catalonha e ont i sobrarà pas degun".

La concentracion debanèt en un moment delicat per Catalonha, ont lo successor de Puigdemont, Quim Grasilha, anoncièt las eleccions regionalas anticipadas a causa d'un afrontament entre las doas armas principalas que governan la region. D'una banda, Jonches per Catalonha de Puigdemont, que contunha la linha dura, e de l'autra, l'Esquèrra Republicana (CER) d'Oriol Junqueras, arrestat après lo referendum secessionista.
Lo partit de Junqueras acceptèt l'ofèrta de dialòg amb lo primièr ministre socialista Pedro Sánchez en escambi de supòrt pel govèrn. Las negociacions entre Madrid e los caps catalans comencèron aquela setmana. Per Puigdemont, mas, "l'experiéncia ensenha qu'es melhora pas confiar".
Una autra dirigenta separatista, Clara Ponsatí, ataquèt frontalment contra lo messatge pro-dialòg amb lo Govèrn nacional que lo partit Amassa per Catalunia a defendut dins los darrièrs jorns. "Vos daissatz pas enganar per fotografias de taulas".

.