Manifestacion a París per las lengas nacionalas marginalizadas per l'estat

Fotografia: @Pays_Catalan

Mai de 500 personas s’an amassat aquel dissabte, 30 de novembre de 2019, a París, davant lo Ministèri d’Educacion francesa procedenta de Bretanha, Corsega, Occitània, Alsàcia, lo Bascoat, Catalonha. Totas aquelas nacions protèstan contra la reforma de segondària e bachillerat qu'"afeblís" l'aprendissatge de la siá lenga.

Lo collectiu "Per la subrevivença de las nòstras lengas", qu'amassa una quarantena d’associacions, reafirma qu'aquelas lengas son en perilh e l’Estada francesa, “malgrat las multiplas condemnas de l’ONU, contunha lo sieu prètzfach de destruccion del patrimòni istoric millenari, que son las nòstras lengas e las nòstras culturas ". Las entitats denóncian sustot la "marrida volontat de l'Estat francés".

Los organizadors an fach una crida a la mobilizacion generala contra l’actuala ministre d’educacion francesa, Jean-Michel Blanquer, per la reforma de segondària e lo bachillerat, la qu'a marginalizat las lengas nacionalas istoricas dins l'estat francés e a fach amendrir de manièra significativa los matriculats. Mas la critica va al delà, e soslinhan que malgrat la retorica favorabla, es un problèma de l’estada, qu'independentament de qui i aja davant, a pas cap de volontat reala d’establir politicas lingüisticas efectivas realas.

Centenats de personas s’an manifestat a París en lo marc de la campanha ‘Perque viscan las nòstras lengas’, qu'agròpa las principalas associacions de defensa e promocion de las lengas marginalizadas per l’estada francesa. Exigisson un cambiament en la politica lingüistica de l’estada francesa. Tanben a Perpinhan s’a fach una concentracion.

La manifestacion es estada impulsada per doas cargas elegidas sobeiranistas, lo deputat breton Paul Molac e l’eurodiputat còrs François Alfonsi, los qu'an agut un papièr important de denóncia de la situacion lingüistica en l’domeni institucional.

Fotografia: @npldeu
.