Corsega recep lo president Macron amb un arrèst general


La visita del president Macron a Corsega reprodusís las fredas relacions que mantenon lo govèrn francés amb l’executiva de l’isla, en mans de la coalicion 'Pè a Corsica', formada d'independentistas e regionalistes. “Avèm convidat lo president Macron a venir a l’Assemblada de Corsega per iniciar un procès de dialòg istoric, mas a declinat malastrosament aquela invitacion”, assegurèt Talamoni. En mai de l’abséncia de nombroses dirigents locales, los sobeiranistas còrses exprimiguèron lo sieu malèsser amb l’organizacion d’una jornada cristianada coma 'Isula mòrta' (isla mòrta).

Los dirigents nacionalistas còrses boicotèron l’darrièra acte del “grand debat” organizat per Emmanuel Macron, que s'amassèt amb desena d’cònsols d’aquela isla del Mediterrani en una reünion publica amb abséncias destacablas: la del president del conselh regional còrs, l’autonomista GillesSimeoni, e lo president de l’Assemblada còrsa, l’independentista Jean-Guy Talamoni, entre autras representantas sobeiranistas.

Aquela iniciativa se vegèt acompanhada de manifestacions de sindicats e militants nacionalistas, coma per exemple davant la delegacion del govèrn a Bastia e Aiacciu, las doas principalas vilas de l’isla, ont se concentrèron de centenats de personas. Los abitants pengèron de nombrosas bandièras còrsas als balcons e fenèstras de los sieus larèrs. Lo transpòrt ferroviari demorèt tanben paralisat e l’aeriana, fòrça alterada. De mai, l’arturada de l’economia recebèt un ample supòrt amb lo barrament de la majoritat dels comèrcis en localitats coma Saint-Florent, al nòrd de l’isla. Per contra, lo sieu seguiment resultèt mai divèrs a Aiacciu.