Los conservadores catolics pòrtan Argentina als piègers nivèls de praubesa


Segon l’informi de l’Observatòri del Deute Social de l’UCA, l’Argentina passèt d’un periòde de brèu creissement de l’economia en lo tresen trimèstre del 2017 a un fòrt arrèst. En aquel contèxt, lo Govèrn declarèt una situacion d’emergéncia e demandèt ajuda al Fons Monetari Internacional (FMI) per evitar la suspension de pagaments del deute extèrne.

Lo president conservador e catolic argentin, Mauricio Macri, demandèt que los ciutadans jutgen lo sieu Govèrn pels resultats contra la praubesa. L'Universitat Catolica Argentina (UCA) li a donat las piègers notícias quand mancan de paucs jorns per barrar l’an; un 33, 6% dels abitants se tròban en aquela situacion. La chifra de mai de 16 milions de pauras es la mai granda de l’darrièra decènni. Lo nombre s’explica per una granda quantitat de factors, que l'inflacion annala, qu'atenherà entre el los 45 ponches, segon las chifras mai optimistas, las pujadas d'impòstes e los efièches d’una devaluacióde la moneda nacionala, de mai de 100%.

"Lo nòu scenari a vengut efectiu sus las intradas realas que ne dispausan los larèrs per un deteriorament del poder adquisitiu dels salaris, las prestacions per jubilacion e las prestacions socialas", indica l’estudi. Las circonstàncias, apondèt, contribuisson pas a la creacion d’aucupacion. Los efièches de la praubesa, que Macri aviá promés redusir a zèro pendent la siá campanha electorala del 2015, arriban als supermercats. Las crompas queigueren 5,9% solament en novembre.

Qualques enquèstas asseguran que se las eleccions presidencialas foguèsson uèi, Cambiam, la coalicion catolica e de drechas que governa lo país dempuèi decembre del 2015, obtendriá lo tresen luòc. 48,1% dels enquestats an una opinion dolenta o fòrça dolenta de Macri. Lo Centri d’Estudis d’Opinion Publica (CEOP) informèt que sièis de cada dètz argentines creson que l’caumatge e la praubesa s’an aumentat en los darrièrs tres ans coma consequéncia de las politicas del macrisme.

Malgrat los numèros advèrses, lo president convoquèt la siá coalicion a èsser "fòrts" e aver "conviccion prigonda" que los cambiaments realizats auràn d'efièches bones a comptar de l’an que ven, quand se realizaràn las presidencialas. "Cossí jamai abans en la miá vida soi de mai en mai segur, convencut, que i a pas cap de autre camin", diguèt en relacion amb lo fòrt ajustament portat endavant dins los darrièrs meses.